Brief van Weyerman

Anthonie Willem Hendrik Nolthenius de Mandinsdag 19 februari 2013 – Een brief van Jacob Campo Weyerman uit 1700. Wat zou hier in staan?

Ik vond de vermelding in het Nieuwsblad voor den boekhandel uit 1844 (nr. 4). Daarin staat een opsomming van de autografencollectie van A.W.H. Nolthenius de Man, die op 24 en 25 november 1843 in Amsterdam onder de hamer is gegaan.
De prijzen van de geveilde stukken staan erachter: de bewuste brief van Weyerman bracht ƒ 3,50 op.

In 1700 zat Weyerman in Brugge waar hij diverse jongedames achter de rokken zat. Meer weten we niet van zijn avonturen in het bewuste jaar. Het zou dus leuk zijn wanneer iemand ontdekt wie de bewuste brief in 1843 heeft gekocht. De veiling van de autografen van Anthonie Willem Hendrik Nolthenius de Man moet toch te traceren zijn? Zie bijvoorbeeld wat Van der Aa over hem schrijft. Nolthenius kon, blijkens de hier afgebeelde illustratie, best aardig tekenen.

Ik stuitte op het Nieuwsblad voor den boekhandel dankzij de nieuwe portal van de KB waarop 80 tijdschriften uit de periode 1850–1940 fulltext zijn in te zien. Tijdschriften op het gebied van literatuur, religie, wetenschap, recht, politiek, cultuur en sport. De periode moet je ruim zien, want wie de naam Weyerman typt in het zoekscherm, stuit ook op oudere tijdschriften.

De website belooft vele intrigerende vondsten. Ook het tijdschrift Het Boek, met veel mooie artikelen over de boekhandel in vroege eeuwen, is volledig doorzoekbaar. Boekmarken dus!

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.