1001 vrouwen

1001 vrouwendonderdag 21 februari 2013 – Het boek dat de laatste dagen uit de boekwinkels vliegt, is 1001 Vrouwen uit de Nederlandse Geschiedenis, samengesteld door Els Kloek. Dat boek is een bijzondere prestatie en een bijzonder boek.

Wat in 2004 begon als het Digitaal Vrouwenlexicon van Nederland is nu in boekvorm uitgebracht. Een mooie revanche op wat in 2010 dreigde: het Vrouwenlexicon was klaar, de equipe werd ontbonden en de stilstand en digitale verstoffing lagen in het verschiet. Nu pas, met de boekuitgave van wat in de voorbije jaren is geschreven, verzameld, geredigeerd, is ten volle duidelijk dat hier iets groots is verricht.

Dat bleek ook al wel uit de aandacht die de media – vaak blind, maar niet altijd – aan het boek en de samenstelster besteedden. Op de dag van de presentatie stroomde de Aula van de Universiteit van Amsterdam dan ook vol, ondanks de sneeuwwinden buiten. Een keur van hotemetoten liet zich er bij de presentatie op voorstaan min of meer ook iets te hebben bijgedragen aan het project. Het dieptepunt werd bij dit getrippel bereikt door Hans Clevers, de president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, die in zijn praatje opzichtig hengelde naar een gratis exemplaar van het boek. Zou je zo’n man niet!

Nee, dan de prachtige liedjes die de verschillende onderdelen van het programma omlijstten: Ik ben gelukkig zonder jou en Ali Cyaankali. Die liedjes deden verlangen naar een CD bij het kloeke boek.

Oh ja, wie het boek nog niet heeft, moet het onmiddellijk kopen: Elisabeth Sommeruell, de moeder van Weyerman, is in het boek nr 358. Net voor haar is het de beurt aan Johanna Koerten. Vanzelfsprekend is de opmars van de dichteressen in de 1001 goed te volgen: in de 18e eeuw is er behalve voor Betje Wolff en Aagje Deken ook plaats voor Maria van Zuylekom en Cornelia Lubbertina van der Weyde.

Het boek draagt vele stempels: dat van vormgeefster Irma Boom, die er echt een blokboek van gemaakt heeft, dat van Els Kloek en Anna de Haas, dat van uitgeverij Vantilt en van de vele medewerkers. Onder hen Pim van Oostrum die tien lemmata bijdroeg. Die tien heb ik met bijzondere aandacht gelezen. — PA

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.