Vrijheid en democratie

Städel Museumdonderdag 28 februari 2013 – Anton Raphael Mengs, Thomas Banks, Antonio Canova, Jacques-Louis David, Bertel Thorvaldsen, Johann Gottfried Schadow, Johann Heinrich Füssli en Jean-August-Dominique Ingres. Voor kenners van het romantisch classicisme zijn dit bekende namen.

Aan deze kunstenaars uit de periode 1770-1820 is in het Städel Museum (Frankurt) de overzichtstentoonstelling Schönheit und Revolution gewijd. Honderd beelden, schilderijen en prenten laten zien hoe de Oudheid hen heeft beïnvloed. Zij richtten zich op de esthetiek van de Griekse en Romeinse kunst. Op deugden en moraal uit de klassieke geschiedenis en mythologie.

Het waren moderne kunstenaars die de kronkels en krullen van barok en rococo van zich af hadden geschud. Ze werkten in een tijd dat Europa geteisterd werd door politieke onrust. Voor hen stond de antieke wereld model voor het tijdperk waarin vrijheid en democratie werden uitgevonden. Aan de tentoongestelde beelden zie je hoezeer men tegengif zocht voor de akelige revolutie waar men begin 19e eeuw feitelijk nog middenin zat.

¶ De tentoonstelling in het Städel Museum (Frankfort) duurt tot 26 mei 2013 (promofilmpje). De catalogus Schönheit und Revolution 1770-1820 kost € 39,80 (info hier).

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.