zondag 3 maart 2013 – Élie Richard was een zoon van een vooraanstaand arts in La Rochelle. Een hugenoot, met familieleden die na de afschaffing van de godsdienstvrijheid in Frankrijk zich in Amsterdam hadden gevestigd.
Daar wilde de 35-jarige Élie Richard best eens een kijkje nemen. Nadat zijn vader was overleden en hijzelf in een crisis was beland, vroeg zijn tante hem mee te gaan naar Nederland. Die gelegenheid greep hij met beide handen aan.
De reis was niet geheel zonder gevaar omdat de geallieerde legers zich in de Zuidelijke Nederlanden opmaakten voor de strijd tegen de Fransen (Spaanse Successieoorlog). De Fransman liet zich daardoor echter niet ontmoedigen en vertrok 10 maart 1707. Via Brussel en Antwerpen reisde hij naar het noorden en verbleef in de Republiek tot 15 oktober van datzelfde jaar.
Tijdens dit verblijf maakte hij vele notities, schetsen en tekeningen. Over de steden die hij bezocht. Over de Franse vluchtelingen die hij er heeft ontmoet: uitgevers, journalisten, dominees en professoren. Over de vrouwen met wie hij flirtte. Bij thuiskomst werkte hij het uit tot een reisverslag. Daar bleef hij tot zijn dood in 1720 aan werken. Het is nu voor het eerst in druk verschenen. In het Nederlands.
¶ Door ballingen onthaald. Verslag van reizen in Frankrijk, Vlaanderen, Nederland en Duitsland 1708, editie Kees Meerhoff. Uitgeverij Vantilt. ISBN 9789460041112. Prijs € 24,95 (304 blzz met vele plaatjes).