Go to Helmers!

Helmersdinsdag 5 maart 2013 – Geen ‘breaking news’. Op 26 februari was Jan Fredrik Helmers op de kop af twee eeuwen dood, maar geen zoemende camera’s bij Helmers’ graf in Muiderberg.

Helmers’ vertegenwoordiger op aarde, de onvermoeibare Marinus van Hattum, had enkele dagen ervoor een allerliefst bundeltje het licht laten zien: Hulde aan Helmers. Lofdichten op Jan Fredrik Helmers (1767-1813) ter gelegenheid van zijn 200ste sterfdag op 26 februari 1813. Het uiterst verzorgde boekje kost slechts tien euro!

Van Hattums inleiding kenmerkt zich door een acribie die betere teksten verdient – zo wordt eigenlijk iedereen die de voorbije tijd over Helmers heeft geschreven gewogen  –, maar … de toon is tegelijkertijd licht en ironisch: zo spreekt de editeur zeer relativerend over het oprekken van Helmers’ ‘naleven’.

Wat me geweldig voor het boekje inneemt, is de opdracht aan Bernt Luger. Van Hattums waarderende woorden zijn me uit het hart gegrepen. Deze week breng ik op de fiets een kleine hulde aan Van Hattum en Helmers: een paar rondjes in de Helmersstraat in het Nijmeegse Willemskwartier! Daarbij zal ik alle bewoners luidruchtig laten weten: ‘Go to Helmers!’ — PA

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.