woensdag 6 maart 2013 – Tentoonstellingen over 18e-eeuwse kledij gaan doorgaans over exclusieve damestoiletjes die door de toenmalige jetset gedragen werden. Logisch, want die jurken waren nu eenmaal statements waarmee de draagsters grote indruk konden maken. Maar de jurken van vrouwen uit de burgerij zie je veel minder vaak.
Daarom is het zo aardig dat het Musée de la toile de Jouy (bij Versailles) gespecialiseerd is in sits: het soepele beschilderde of bedrukte katoen waarvan jurken en jakken werden gemaakt voor de burgerij.
Momenteel is in dit textielmuseum de tentoonstelling Indiennes sublime te bezichtigen (tot 23 juni 2013). Over sitsen jurken en couponnetjes die met een soort beits- en batiktechniek kleurig beschilderd werden in de Oost, in Indië en Perzië (catalogus).
Dankzij de massale import door organisaties als de VOC werd sits eind 17e eeuw zo populair dat men sits in Europa ging namaken door de katoentjes niet te beschilderen maar te bedrukken. Een nieuwe industrie was geboren: in sitsdrukkerijen waar het inlandse katoen een oosters tintje kreeg. Die drukkerijen bevonden zich ook Frankrijk, in de Provence en bijvoorbeeld in Jouy zelf.
Aan het einde van de 18e eeuw raakte sits met zijn oosterse dessins uit de mode. Voor degene die sits nog steeds leuk vindt: kijk hier.