Voor de val, in de val

Opkomst en ondergang van de satiricus Campo Weyerman

Gevangenpoort_Den_Haag_in_1837

donderdag 7 maart 2013 – De achttiende eeuw was de eeuw van Verlichting en schandaal. In deze tijd beleefde de schrijver Jacob Campo Weyerman zijn ‘finest hours’ en zijn jaren van gevangenschap. Wie hiervan het fijne wil weten, meldt zich aan bij Museum De Gevangenpoort. Want daar houdt Peter Altena op zaterdag 23 maart (boekenweek!) een lezing over de beroemdste gevangene van de Gevangenpoort.

Wat Weyerman groot maakte, veroorzaakte zijn val: vanaf 1720 nam hij in zijn geschriften zijn tijdgenoten op de hak. Dit maakte hem enerzijds razend populair, anderzijds keerde zijn faam zich tegen hem. Slachtoffers van zijn laster wachten onder zijn bed om hem een afstraffing te bezorgen. Na verloop van tijd kon je Weyerman voor wat geld inzetten om je vijanden aan de schandpaal te nagelen.

Zijn hoogmoed kwam voor de val. Vijanden groeiden in getal. Toen Weyerman te ver ging en machtige mannen aanviel, was het gedaan. De satiricus was een staatsvijand geworden en sleet zijn laatste jaren in de Gevangenpoort.

¶ Locatie: Den Haag, Gevangenpoort. Op zaterdag 23 maart (14.00-15.00 uur). Kosten: 5,00 euro (let op: met het ticket voor de lezing heeft u geen toegang tot het museum). Info hier.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.