Vrede van Utrecht

Vrede van Utrecht (De Inktpot)dinsdag 11 maart 2013 – We beginnen wat blasé te worden over de Vrede van Utrecht die anno 2013 haar driehonderdste verjaardag viert. Boeken, congressen, lezingen, tentoonstellingen… en nu ook themawandelingen en stripverhalen.

Onzin natuurlijk, om van die herdenkingen oververmoeid te raken. Want de activiteiten zijn zeer gevarieerd en bedoeld voor zowel geleerde dixhuitiémisten als de spreekwoordelijke jan met de pet.

Bovendien is het onterecht om de Vrede van Utrecht af te doen als een simpel vredestractaatje. Er kwam na een jaar diplomatiek onderhandelen een einde aan een lange oorlog waar half Europa in betrokken was geraakt. Hieronder een paar activiteiten ter ere van de Vrede van Utrecht (klik op de illustratie om te zien wat de onderhandelaars aan tafel geserveerd kregen).

Themawandelingen
In de maanden april tot en met september zijn er in Utrecht wekelijks op woensdagavond themawandelingen of fietstochten. Bij deze themawandelingen gaan rondleiders dieper in op specifieke aspecten in de historie van de stad Utrecht. Op 10 april, 3 juli en 4 september is de themawandeling gewijd aan de Vrede van Utrecht.

Vrede van Utrecht Stript
Verschillende Utrechtse tekenaars van Utrechts stripgenootschap De Inktpot verbeelden de kleine en de grote verhalen rond de vredesonderhandelingen in 1713. Over buitenlandse delegaties, over de ontruiming van het stadhuis voor de onderhandelingen, over festiviteiten, over culturele evenementen, over ‘vreemde’ buitenlanders. De strips zijn gemaakt in samenwerking met Het Utrechts Archief. Tot april 2013 verschijnt er eens in de twee à drie weken een nieuwe aflevering van de serie (fullpicture).

ISgeschiedenis
Op de website ISgeschiedenis verschijnt tegelijk met iedere publicatie van een nieuwe strip-aflevering een artikeltje over het thema van de strip. Eenvoudig geschreven, makkelijk voor lezers die even snel alles willen weten over de Vrede van Utrecht.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.