Op audiëntie bij de paus

Onduidelijk waarom deze frontispice zit ingebonden in Kerstemans biografie van Weyerman

Onduidelijk waarom deze frontispice zit ingebonden in Kerstemans biografie van Weyerman

donderdag 14 mei 2013 – Habemus papam! Maar wat weinig mensen weten, en wat nog minder mensen geloven, is dat Weyerman op audiëntie is geweest bij de paus. Maar liefst twee uur heeft Weyerman met hem gesproken.

De paus maakte zich zorgen over de geestesgesteldheid van de schrijver, die ‘toen al de gevoelens der Atheisten [begon] te voeden’. Hij was onder de indruk van scherpzinnige geest van Weyerman maar zou tegen hem gezegd hebben: ‘Het is jammer dat een perzoon van uwe begaafdheeden zulke afschuwelyke denkbeelden vormd!’

Daarop keerde Weyerman terug naar een vriend van hem, een abt die zich (uiteraard) te goed zat te doen aan het middagmaal. Weyerman vertelde natuurlijk wat er binnen het Vaticaan was voorgevallen. De abt gaf hem daarop een wijs advies: in een land waar je last kunt krijgen met de inquisitie, kun je maar beter je mond houden.

Abuis myn Heer den Abt (antwoorde hem Campo op de zelfde toon) de Heeren van de Inquisitie en de Atheïsten hebben eene grondreegel, en zyn bygevolg te goede vrienden om malkanderen overlast aan te doen.

Toen de paus deze snedige opmerking ter ore kwam – ik snap er eerlijk gezegd niet veel van – bood hij Campo een wereldlijk ambt aan, mits deze katholiek werd en in Rome zou blijven wonen. Uit de geschiedenis weten we dat Campo het aanbod naast zich neer heeft gelegd.

¶ Bron: Kerstemans Historie van Jacob Campo Weyerman (1735), waarin veel sterke verhalen over Weyerman staan.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.