Waarover spraken zij in Utrecht?

Vrede van Utrecht uitg Verlorenvrijdag 15 maart 2013 – Utrecht weet van geen ophouden en historici evenmin.

Op dinsdag 23 april (19-21 uur) gaan Ana Crespo Solana en David Onnekink in het Utrechtse Instituto Cervantes in gesprek over de gevolgen van de Vrede van Utrecht voor Nederland en Spanje. Het vredesverdrag bracht immers grote politieke en economische veranderingen in Europa, waarvan sommige nog steeds doorwerken in onze tijd. Met lezingen en na afloop een concert met achttiende-eeuwse muziek door studenten van het Utrechts Conservatorium. Info hier.

Zojuist verscheen in de charmante Zeven Provinciën Reeks het rijk geïllustreerde boek De Vrede van Utrecht (1713) van David Onnekink en Renger de Bruin. Wat meldt de flaptekst?

De eerste wereldwijde oorlog, de Spaanse Successieoorlog, eindigde in 1713 met de Vrede van Utrecht. De Nederlandse Republiek, geallieerd met Engeland en het Keizerrijk, speelde een sleutelrol in dit conflict dat werd uitgevochten in zowel Europa als Noord-Amerika.
De Vrede van Utrecht zorgde ervoor dat de expansie van Frankrijk tot staan werd gebracht en geldt nog steeds als de bakermat van de moderne internationale betrekkingen.
In dit boek wordt door de lens van deze oorlog en vrede de politieke en culturele constellatie van de vroegmoderne wereld geanalyseerd.
Aandacht wordt besteed aan internationale betrekkingen, diplomatie, continentale en maritieme oorlogvoering, propaganda, publiek debat, slavenhandel, kolonisatie en religie. Ook gaan de auteurs uitgebreid in op de onderhandelingen in Utrecht, de lokale geschiedenis, de festiviteiten naar aanleiding van de vrede en latere herdenkingen.

¶ David Onnekink en Renger de Bruin, De Vrede van Utrecht (1713). Uitgeverij Verloren. ISBN: 9789087043124. Prijs € 14 (120 blzz met illustraties).

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.