Verlichtingsideeën in de praktijk

Cornelis Troostwoensdag 20 maart 2013 – Zojuist verscheen een nieuwe aflevering van de Journal of Social Sciences, een ‘gepeerd’ tijdschrift dat alleen digitaal en als open source verschijnt.

Dit laatste nummer is geheel gewijd aan de manier waarop ideeën uit de Verlichting invloed hadden op de economie, de politiek en het maatschappelijk leven in Europa. De redactie van deze aflevering was in handen van Evert Schoorl (RUG), die als economisch-historicus in 1980 is gepromoveerd op Jean-Baptiste Say. Voor wie deze Say (1767-1832) niet kent: een bewonderaar van Adam Smith die deelnam aan de Franse Revolutie, de Industriële Revolutie en de academische ‘revolutie’ in de wetenschap. In deze aflevering van JSS staat een lezenswaardig artikel over Say.

Andere artikelen gaan over Thomas Robert Mathus (‘Vilified, Misinterpreted & Celebrated: The Life and Works of Thomas Robert Malthus – 1766-1834’ van Elke Weesjes) en over de taal- en staatkundig geleerde Marcus Zuerius Boxhorn (‘Empire, Economy and the Dawn of the Enlightenment: Some Explorations into Seventeenth-Century Dutch Intellectual History’, van Jaap Nieuwstraten). Peter Buijs schreef een fraai verhaal over geluk in de achttiende eeuw: ‘The Age of Happiness: Dutch Opinions on Happiness during the Enlightenment, 1658-1835’.

Een leuke aflevering van JSS. Of, zoals Peter Buijs het blad aanprijst:

De verschillende artikelen zijn kosteloos te downloaden. Doen dus want het is een interessant nummer!

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.