Een adembenemend plafond

Beroemde 18e-eeuwse synagoge Gwoździec weer te zien

Plafond synagoge Gwoździeczaterdag 23 maart 2013 – Tien jaar hebben vrijwilligers uit heel de wereld gewerkt aan de reconstructie. Maar nu is het af: het fraai beschilderde plafond van de 18e-eeuwse Gwoździec Synagoge. Het 15 meter hoge bouwwerk werd tijdens de Tweede Wereldoorlog, zoals zoveel synagogen in Polen, in brand gestoken. Het plafond is te zien in het Museum van de Geschiedenis van de Poolse Joden in Warschau, dat op 19 april officieel wordt geopend.

Gwoździec ligt nu in de Oekraïne. De eerste joden zouden zich rond 1635 in het dorp hebben gevestigd. In 1765 was de bevolking voor zo’n 60 procent joods. Ze moeten al snel zijn begonnen met bouwen, maar het merendeel van de houten synagoge dateerde uit de periode tussen 1700 en 1731. Ook al bestaat het bouwwerk alleen nog in de herinneringen, het wordt nog steeds gezien als een van de fraaiste monumenten uit de Pools-joodse cultuur.

Dankzij de beschikbare documentatie kon het barok beschilderde plafond volledig worden gereconstrueerd. Het is beschilderd met Hebreeuwse inscripties, mythologische dierfiguren en oudtestamentische voorstellingen. De arabesken verraden Ottomaanse invloeden, waaruit blijkt dat de joodse bevolking van Gwoździec nauwe contacten onderhield met joodse gemeenschappen in het Midden-Oosten. Het resultaat is een kleurrijk tapijt dat totaal anders moet zijn geweest dan de grauwheid van het dagelijks leven op het Poolse platteland.

¶ Meer info is beschikbaar dankzij een filmpje, een weblog en het nieuwe Museum of the History of Polish Jews. En hier een artikel met fraaie plaatjes.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.