Voor het behoud van het vaderland

vaderland-en-vrede-1672-1713zaterdag 30 maart 2013 – Vooralsnog staat dit jaar voor historici vrijwel geheel in het teken van het gedenkwaardige jaar 1713: driehonderd jaar geleden werd de Vrede van Utrecht gesloten. Op deze JCW-site staan al diverse berichten over dit onderwerp: hier, hier, hier, hier, hier en hier.

Opnieuw is er een boek verschenen over dit onderwerp, deze keer geschreven door Donald Haks: over de manier waarop de media schreven over de Republiek dat in het oorlogsgeweld bijna ten onder was gegaan.

De flaptekst meldt het volgende:

Veertig jaar lang, met korte tussenpozen, voerde de Nederlandse Republiek oorlog tegen het Frankrijk van Lodewijk XIV. In 1672 ging de machtige en welvarende Republiek bijna ten onder. Bij de Vrede van Utrecht in 1713 bleef de zelfstandigheid behouden, maar was de staat goeddeels failliet.

De publieke belangstelling voor deze strijd was zeer groot. Zij bleek uit kranten, pamfletten, preken, liedjes, gedichten, prenten, schilderijen en gedenkpenningen. Breed gedragen was het idee dat wat in de honderd jaar sinds de Nederlandse Opstand en de strijd tegen Spanje was verworven en opgebouwd, niet verloren mocht gaan. Men sprak over het behoud van het ‘vaderland’.

In tal van media getuigden schrijvers en kunstenaars, overheidsdienaren en burgers, welgestelden en kleine neringdoenden van hun identificatie met ‘Nederland’. Dit rijk geïllustreerde boek laat zien welke rol dit gemeenschappelijk identiteitsbesef speelde tijdens tientallen jaren oorlog.

¶ Donald Haks, Vaderland en Vrede 1672-1713. Publiciteit over de Nederlandse Republiek in oorlog. Uitgeverij Verloren. ISBN 9789087043377. Prijs € 29 (352 blzz met plaatjes).

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.