Ongelikte Moskovische beer wordt heer

De tsaar van Groot Ruslandvrijdag 5 april 2013 – Het is niet het eerste exemplaar maar in Groningen doen ze net alsof: op 11 april 2013 (19.00 uur) is de boekpresentatie van Emmanuel Waegemans’, De tsaar van Groot Rusland in de Republiek: De tweede reis van Peter de Grote naar Nederland (1716-1717). Plaats: Synagoge, Folkingestraat 60 te Groningen.

Het boek gaat over de tweede reis van tsaar Peter naar Nederland (1716-1717). Volgens Waegemans is dit een verwaarloosde episode uit onze vaderlandse geschiedenis. Tijdens dit bezoek aan de Republiek zou Weyerman, aldus  Kersteman, de tsaar hebben ontmoet. Deze was zo onder de indruk van Weyermans welsprekendheid en vlugge geest, dat hij de schrijver uitnodigde om mee terug te reizen naar Rusland. Of Weyerman zijn geschiedschrijver wilde worden, was de vraag. Het honorarium zou bijzonder aantrekkelijk zijn. Maar Weyerman sloeg het aanbod af. Hij was het reizen moe.

Het verhaal is apokrief, zoals wel meer verhalen van Kersteman over Weyerman. Wel schreef Weyerman later een aantal keren over Russen, bijvoorbeeld in zijn Amsterdamschen Hermes:

Maar, […] vraag Bruyn, den ongelekten Beer, eens, hoe die te moed is? Admirabel zei de honingdief! want ik ben in ’t bont gedost als een Rus of Muscoviet, ik draag een ring door myn neus, gelyk een Indiaansch Koning; ik heb wolle wanten gelyk een Katwyksche Visscher, en ik kan klauteren als een Matroos, [..]

Tijdens zijn eerste reis – het Grote Gezantschap van 1697-1698 – was Peter zoals alle Russen een ongelikte Moskovische beer, maar in 1717 was hij de machtige heerser die Karel XII van Zweden verslagen had. De westerse machten moesten nu wel rekening met hem houden. De flaptekst van het boek luidt:

Het boek beschrijft in geuren en kleuren het verblijf van Peter in de Republiek en brengt veel pittige en soms pikante details van ooggetuigen aan het licht. Het boek maakt uitvoerig gebruik van materiaal uit Nederlandse, Franse, Engelse, Belgische en Russische archieven.
Het beschrijft de netwerken waarop Peter kon terugvallen en die hem voorzagen van de nodige informatie op politiek en diplomatiek vlak: zijn Russische en Nederlandse lobbyisten, zijn agenten die wapens en kunstwerken voor hem kochten, vaklui ronselden voor de Russische dienst en die hem introduceerden bij grote kunstenaars en geleerden van die tijd.
Het boek is verlucht met talrijke illustraties van begin 18e eeuw uit archieven en zeldzame boeken.

¶ Emmanuel Waegemans, De tsaar van Groot Rusland in de Republiek. De tweede reis van Peter de Grote naar Nederland (1716-1717). Groningen / Antwerpen, Instituut voor Noord- en Oost-Europese Studies & Benerus. ISBN 978-90-81956-81-9. Prijs € 30 (320 blzz met plaatjes). Wie voor 15 april bestelt krijgt €5 korting (hier info).

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.