De twijfelachtige reputatie van Sofia van Noortwijck

Een Haagse affairezondag 7 april 2013 – Overspel, bedrog, chantage, diefstal, roddel en achterklap, een levenslange gevangenisstraf en een boete van 66.000 gulden. Dat is in het kort de affaire die zich rond 1700 in Den Haag afspeelde. Zojuist verscheen hierover een boek: Een Haagse affaire, geschreven door rechtshistorica Marie-Charlotte Le Bailly.

In 1700 en 1701 stonden de lokale en landelijke media uitgebreid stil bij de schandalen rond 22-jarige Sofia van Noortwijck en haar moeder Sophia van der Maa. Het publiek smulde van het proces waarin deze vermogende dames verwikkeld raakten. Aan de hand van het procesdossier van moeder en dochter schetst het boek tot in detail het leven van de Haagse elite.

Moeder en dochter droomden van een leven in de hoogste kringen, maar raakten verstrikt in financiële en amoureuze intriges. Moeder zou haar dochter (portretje) hebben aangezet tot buitenechtelijke relaties met diverse heren. Wat waren haar beweegredenen? Hoe was de sociale positie van het tweetal? Hoe manoeuvreerden zij in de Haagse jetset tussen eer, schande en schaamte? Hoe hielden ze hun goede naam in stand?

Het boek is geschreven in opdracht van het Nationaal Archief. Het maakt deel uit van een reeks van zes verhalen die gekoppeld zijn aan de tentoonstelling Het geheugenpaleis van het Nationaal Archief (najaar 2013).

¶ Marie-Charlotte Le Bailly, Een Haagse affaire. De verloren eer van Sophia van Noortwijck (1673-1710). Uitgeverij Balans. ISBN 9789460036309. Prijs € 19,95. In Die Haghe van 1911 staat een uitgebreid artikel (full text) over de affaire met Sofia van Noortwijck.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.