Kroniek van een molenmaker

Kroniek van de Lisser timmerman en molenmakerzondag 14 april 2013 – Cornelis van der Zaal (1762-1839) was lid van een bekende molenmakersfamilie uit Lisse. Aan het einde van zijn leven beschreef hij zijn werkzaamheden aan de 22 door hem gebouwde en/of onderhouden molens in de Duin- en Bollenstreek. Het manuscript was bestemd voor zijn zoon, die eveneens als molenmaker werkzaam was.

De kroniek is nu opnieuw uitgegeven. Interessant voor regionale historici, voor kenners van egodocumenten en voor geïnteresseerden in molens en het timmermansambacht.

Vele generaties Van der Zaal hebben het molenmakersvak uitgevoerd. Ze waren eveneens betrokken bij diverse bouwprojecten. Zo ook molenmaker Cornelis van der Zaal. Hij beschrijft dan ook hoe hij als timmerman werkte aan de bouw van een nieuwe preekstoel en de toegangsportaal in de Grote Kerk, en aan de kolfbaan in Lisse.

Voormalig archiefinspecteur Kölker bewerkte het manuscript en zette het om in verstaanbaar Nederlands. Zo werd ‘leye’ Leiden en ‘aapenis’ werd Abbenes.
Verder voegde hij genealogische informatie toe over de familie Van der Zaal en informatie over de geschiedenis van de molens die in de tekst voorkomen.

¶ A.J.Kölker (ed.), Kroniek van de Lisser timmerman en molenmaker Cornelis van der Zaal, 1762-1839. Uitgever Vereniging Oud Lisse. ISBN 978-90-815252-0-6. Prijs € 17,50 (214 blzz met plaatjes).

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.