Ter nagedachtenis van Clara

Uit het atelier van Pietro Longhi (1751)

Uit het atelier van Pietro Longhi (1751)

maandag 15 april 2013 – Het afgelopen weekend was het 255 jaar geleden dat Clara overleed. Clara is de Indische neushoorn die de Groninger magnaat en Weyerman-liefhebber Sichterman in huis had gehaald toen hij nog in de Bengalen woonde.

Het beest was nog slechts één maand oud en kon daardoor van kinds af aan wennen aan de mensen om haar heen. In 1740 werd het dier verkocht aan een kapitein, waarna Clara aan haar Europese avontuur begon.

Op 22 juli 1741 werd ze in Rotterdam uitgeladen. Op 23 augustus stond Clara te kijk in Nieuwendam, bij Mathijs Wylacker, kastelijn van de herberg het Oude Veerhuis:

Werd aan alle Heeren en Liefhebbers bekendgemaakt, dat ’er gearriveerd is een leevendige RHINOCEROS van twee Jaaren oud, byna drie duizend Pond zwaar, en in ’t Gebied van den Grooten Mogol gevangen in ’t Landschap Assem, en nu uit Bengalen in Holland aangeland, welkers weerga nooit te vooren hier is geweest, en te zien is by Matthys Wylacker tot Nieuwendam, voor zes Stuivers ieder Persoon.

Niet alleen de eigenaar verdiende goed aan dit optreden, ook de Nieuwendamse uitbater. Overal in Europa trok de dame van 2200 kilo veel bekijks. Ze overleed op 14 april 1758 in Londen. Ze is ruim 20 jaar geworden. Wat er met haar lichaam is gebeurd, is nog altijd onduidelijk. In Engelse musea liggen diverse skeletten waarvan men beweert dat ze van Clara waren.

Clara was waanzinnig populair. Er verschenen kapsels à la rhinoceros, porselein werd versierd met rhino’s, medaillons met Clara waren te koop en zelfs werden flessen met Clara’s urine verkocht om de geneeskrachtige werking. De eigenaar droeg hier zeker aan bij, want hij zette een levendige handel op van rhino-hebbedingetjes.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.