Felix Meritis viert 225-jarig bestaan

Neerlands oudste astronomisch observatorium heropend

Observatorium2

woensdag 17 april 2013 – Felix Meritis (‘Gelukkig door Verdiensten’) opende in 1788 de deuren als Tempel der Verlichting. De oprichters, gegoede burgers uit Amsterdam, lieten het statige pand aan de Keizersgracht 324 bouwen: een vrijplaats voor kunst, cultuur, wetenschap, politiek, educatie en bedrijfsleven.

De tempel voor de wetenschappen moest wel bekroond worden met een verwijzing naar de Schepper van het universum. Daarom kwam er op het platte dak van het statige gebouw een ovaal waarnemingsplatform met een klein astronomisch Observatorium. Het is het oudste nog bestaande astronomisch observatorium in Nederland. Het wordt op 18 april officieel heropend en is vanaf 19 april voor het publiek toegankelijk.

Observatorium1In het gebouw werden al in de 18e eeuw sterrenkundige en meteorologische metingen gedaan. De huidige Koepelzaal stond vol met instrumenten. In de Sterrenzaal konden leden van Felix Meritis in de wintermaanden naar de hemel turen, als het dak te koud was.

Ter gelegenheid van de verjaardag van Felix heeft Joseph Semah er een kunstinstallatie gecreëerd: Amsterdam of Above – Amsterdam of Below. Met sterrenkijkers die niet gericht zijn op de hemel maar op neonverlichte citaten, aangebracht op tien gebouwen door de hele stad. Alleen vanaf het Observatorium zijn alle citaten leesbaar. Zo is ‘Desire is the very essence of man’ van Spinoza te lezen op De Nederlandsche Bank, Vondels ‘De wereld is een speeltoneel’ prijkt op de Stadsschouwburg Amsterdam en Frank Zappa’s ‘So many books, so little time’ is zichtbaar op het Maagdenhuis.

¶ Felix Meritis, Keizersgracht 324 Amsterdam. Entree Observatorium € 6,50. Openingstijden hier (niet op zondag).

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.