Oranje Boven!

zondag 21 april 2013 – Het koningslied van 2013 mag dan wel wegens kreupelrijm en beeldmisbruik zijn uitgetwitterd, de Nederlandse vlag blijft natuurlijk aan top. Zelden is Nederland zo oranjegezind geweest als anno nu.
Oranjevlag 1747Op de Utrechtse antiek- en kunstbeurs Art2013 (Jaarbeurs) is de kleine expositie FEEST! ingericht door deelnemende handelaren en galerieën. Daar kun je nog tot en met 28 april de enorme Oranjevlag (4×2,5 meter) bewonderen die in 1747 werd vervaardigd ter gelegenheid van de benoeming van Willem IV tot stadhouder van alle gewesten (Angevaren Antiquairs).

Bijltjesdag 1787En je kunt er de oranje vlaggen bekijken, die de orangistische werklieden van de Stads Schuitenmakerswerf op het Kattenburgerplein (Amsterdam) met zich meedragen tijdens de feestelijke optocht in 1787. Ze hebben bijlen en andere werktuigen bij zich, borden met de naam van Willem V, vlaggen, insignes en symbolen en brandende teerpotten en lantaarns met kaarsen.

De beeldbank van het Amsterdamse stadsarchief heeft de prent over Bijltjesdag ook, maar niet zo mooi ingekleurd als die van inter-antiquariaat Mefferdt & De Jonge (hier zie je de prent in detail).

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.