Expeditie Nederhorst den Berg

Nederhorst den Bergdinsdag 23 april 2013 – De jaarlijkse expeditievergadering van de Stichting Jacob Campo Weyerman voert dit jaar op 14 september naar Nederhorst den Berg. Het dorp waar de beruchte ‘Berg-Kartouchiaan’ Pieter Poeraet als predikant zijn gemeente toesprak.

De aanwezigen zullen worden getrakteerd op een lezing van Claudette Baar over haar dorp in de 18e eeuw. Verder vertelt Ton Jongenelen over zijn laatste vondst met betrekking tot Poeraet, die door Weyerman werd uitgemaakt als ‘Pietje Latrina’ en het ‘schildknaapje van de Armbus’.

Nadat Bommelkenner Jan Bruggeman iets heeft verteld over het ‘Bommelkasteel’ in Nederhorst den Berg, is er een rondwandeling door het dorp aan de Vecht. Die voert onder meer langs de kerk van Poeraet en de kasteeltuin. Na afloop is er een borrel in Het Spiegelhuys. Nu al kunnen campisten zich opgeven bij de secretaris van de stichting (hier). Officiële uitnodiging met verdere informatie volgt.

¶ Lees hier het artikel ‘De ondergang van Pieter Poeraet (1684-?), dominee-dichter’ dat André Hanou in 1988 schreef over het kemphanengevescht tussen Weyerman en Pietje Poehaan. Lees op de blog Letteroefeningen de volledige tekst van de wraak van Poeraet op Weyermans geschimp: IAKOOPEDOOLEIMOONIANDRALEKTRUOPHONIA. En lees hier iets over de Historische Kring Nederhorst den Berg.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.