donderdag 25 april 2013 – Gisterenmiddag begon het congres Performance of Peace, Utrecht 1713-2013, het jaarlijkse symposium van de Werkgroep 18e Eeuw. Een grote verrassing was het optreden van Camerata Trajectina, het ensemble dat al meer dan dertig jaar ‘speels omgaan met ons muzikale erfgoed’ als devies heeft.
Een nog grotere verrassing was dat de congresgangers werden getrakteerd op de nieuwe cd die Camerata Trajectina zojuist heeft uitgebracht over de Vrede van Utrecht.
De Spaanse Successieoorlog (waaraan in 1713 een einde kwam) heeft zijn sporen in de Nederlandse muziekcultuur nagelaten, schrijft artistiek leider Louis Peter Grijp op de website van Camerata Trajectina.
Ten eerste werden er natuurlijk politieke liedjes gezongen. Ze verschenen in allerlei goedkope liedboekjes, zoals Triomf van Nederlandt, dat zelfs geheel aan de oorlog is gewijd. Een chiquere tegenhanger was het muziekboek Triomf der Batavieren (ca. 1709) met kunstige continuoliederen van de Amsterdamse muziekmeester Nicolas le Grand.
Het repertoire dat op de cd te beluisteren is, is afkomstig uit dit soort 18e-eeuwse liedboekjes. Ook de Vrede van Utrecht zelf werd heel wat keren bezongen. Grijp:
In Nederland was er geen Georg Friedrich Handel, die een triomfantelijk Utrecht Te Deum voor de Engelse koninklijke familie componeerde, maar wel een rijke, brede liedcultuur. Men bezong bijvoorbeeld de feestelijkheden in Den Haag en de triomfbogen die daar door de Staten Generaal, de Staten van Holland en de stad Den Haag waren opgericht.
Klapstuk van de cd is een lied waarin Utrechtse hoeren vertellen dat ze het werk tijdens de vredesonderhandelingen niet aankunnen; ze roepen assistentie in van hun collega’s uit andere steden.
¶ Bij de cd De Vrede van Utrecht zit een boekje met uitgebreide toelichting in Nederlands en Engels (Globe GLO 5256). Samen kosten ze € 16,50. Bestellen hier.