Viswijf van Frans Greenwood

Frans Greenwoodzaterdag 27 april 2013 – Op 2 mei veilt het Londense veilinghuis Bonhams een fraai glas van Frans Greenwood. Op dit glas prijst een visvrouw met diep uitgesneden decolleté en een afgeplatte breedgerande hoed een haring aan. Zonder de iconografie van de voorstelling tot op de graat te fileren is de erotiek van de voorstelling duidelijk. De stam van het glas is 19e-eeuws. Daarom is het kennelijk zo goedkoop: € 18-24.000.

Van Greenwood (portret) zijn zo’n 50 glazen bekend. Hij wordt gezien als de uitvinder van de diamantgravure in stippeltechniek. Zijn glazen zijn erg gewild. In 2002 werd er één bij Christie’s geveild voor € 64.625. Dat zijn glazen tot de top behoren, blijkt wel uit de de gestippelde plaatjes: lachende mangalloperend paardbacchanaal, en nog een fraai glas in Boymans (en nog één en nog één).

Greenwood (1680-1763) is als kind van Engelse ouders in Rotterdam geboren, maar vestigde zich later in Dordrecht. Hij verkeerde in dezelfde kringen als Weyerman. Ze waren bijna even oud. Beiden spraken Engels en beiden gaven hun geschreven werk uit bij Arnold Willis, de boekverkoper die ook tekende voor Weyermans Rotterdamsche Hermes. Weyerman wist meer van de glaskunstenaar dan deze waarschijnlijk lief was. Zo spreekt Weyerman in de Echo over de ‘beleende Juweelen van Fransje Groenewoud’. De Dordtenaar had dus schulden.

Voor wie is het volgende gedicht van Greenwood bestemd? Hij is kennelijk in een paskwil aangevallen en neemt nu wraak:

AAN DEN HEERE
N:N:
ALS ZYN E: MY EEN PASKWIL VERGDE.
GY vergt me, J. …. een paskwil. zyn uw zinnen
Weer op den hol? of is het krachtig druivenat,
Dat u voor gistren had by ’t wufte hooft gevat,
Noch niet verhuist? of houdt het zich verschanst van binnen?
Gewis, uw harssenpan rookt noch van hyppokreen.
Ik zie u klimmen, en met winderig geschater
De onnoosle karpertjes bedriegen in het water:
Gy spuwt zelfs. goede vrint, waar wil, waar wil dit heen?
[…]

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.