De sterrenwacht van Felix Meritis

Between Rhetoric and Realityzaterdag 4 mei 2013 – 225 jaar na de opening van Felix Meritis, ‘Tempel der Verlichting’ in Amsterdam, is het kleine maar beroemde Observatorium opnieuw voor het publiek open gesteld. Ter gelegenheid hiervan verscheen zojuist een studie over dit Observatorium, geschreven door Huib Zuidervaart en Rob van Gent.

Het Observatorium op het dak van Felix Meritis, dat van 1790 tot 1889 operationeel is geweest en waarop aanvankelijk de meridiaan van Amsterdam (5º oost) was vastgelegd, is nagenoeg onbekend. Daarom is het boek over de geschiedenis van deze sterrenwacht een aanwinst.  Citaat website Felix Meritis:

Gedurende meer dan vijftig jaar droeg Felix Meritis systematisch bij aan de Nederlandse meteorologie en speelde het een centrale rol in de wis- en sterrenkundige opleiding en vroege carrières van tal van Nederlandse hoogleraren, onder wie de vader van de moderne Nederlandse astronomie, Frederik Kaiser.

Felix Meritis kende vijf departementen. In de zalen van het departement van Natuurkunde deden de leden, onder het toeziend oog van vele belangstellenden, allerlei experimenten. De ontwikkeling van de wetenschap werd bijzaak; popularisering was het streven. Nieuwe uitvindingen werden uitgelegd en nagemaakt, internationale geschriften werden vertaald.

¶ Huib J. Zuidervaart en Rob H. van Gent, Between Rhetoric and Reality. Instrumental Practices at the Astronomical Observatory of the Amsterdam Society ‘Felix Meritis’, 1786-1889. Uitgeverij Verloren. ISBN 9789087043636. Prijs € 19 (152 blzz).

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.