Haagse bluf

Haagse blufzondag 5 mei 2013 – Onlangs verscheen bij Vantilt een nieuw boek van Wilfried Uitterhoeve, Kraijenhoff-biograaf en kenner van de Bataafs-Franse tijd. Deze keer beschrijft hij aan de hand van de gebeurtenissen in 24 plaatsen – van Groningen en Hoogeveen tot Den Haag, Middelburg en Den Bosch – de chaotische manier waarop ons land zich in 1813 vrij maakte van Frankrijk.

‘Begin november 1813 trokken de Fransen geleidelijk weg uit ons land. Tijdens het machtsvacuüm van enkele weken dat volgde, waren de twijfel en onzekerheid groot’, zo begint de blurb.

‘Oude regenten en nieuwe bestuurders; kooplieden en fabrikanten; stadsvolk en boeren; gereformeerden, doopsgezinden, katholieken en joden; Friezen, Brabanders en Hollanders – ze hadden allemaal hun eigen angsten, belangen en verwachtingen. Zou het land terugkeren naar de gewestelijk-oligarchische verhoudingen van voor de Bataafs-Franse tijd? Zou de gereformeerde godsdienst weer de heersende worden, Holland weer het dominante gewest? En wat te doen met Oranje?’

‘Het Algemeen Bestuur, met Gijsbert Karel van Hogendorp en Reinhard Falck, bracht orde in de chaos. Met doorzicht, list en bluf verenigde het alle groepen, klassen en gewesten onder zich. De Prins van Oranje mocht aantreden als hoofd van de gloednieuwe monarchale eenheidsstaat – op voorwaarde dat hij de verworvenheden van de Bataafs-Franse tijd zou accepteren.’

¶ Wilfried Uitterhoeve, 1813-Haagse bluf. De korte chaos van de vrijwording. Uitgeverij Vantilt. ISBN 978 94 6004 121 1. Prijs € 25 (406 blzz., geïllustreerd, paperback). Recensie in PZC-blog hier. OVT-interview met de auteur hier.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.