De wonderjaren van Van Hogendorp

Diederick Slijkerman Wonderjarendonderdag 16 mei 2013 – Gisteren verscheen Wonderjaren, een boek over het kleurrijke leven van Gijsbert Karel van Hogendorp (1762-1834), geschreven door Diederick Slijkerman.

Voor wie het nog is ontgaan: dit jaar is het tweehonderd jaar geleden dat Van Hogendorp onafhankelijkheid van Nederland uitriep. Nederland kreeg de grondwet die nog altijd geldig is.

Maar daarover gaat het niet echt. Wel over Van Hogendorp, die naar de Pruisische Cadettenschool gaat, in een omgeving van mannenliefde verkeert, schipbreuk lijdt op reis naar de Verenigde Staten (artikel in de Mededelingen) en zich bezighoudt met het magnetisme. Citaat blurb:

[Was Van Hogendorp] een ambitieuze patriot die na de aftocht van de Fransen het landsbestuur overneemt en voorziet van een moderne grondwet? Of toch eerder de prinsgezinde regentenzoon die ervoor zorgt dat Nederland een monarchie wordt met een koning aan het hoofd?

Volgende week (woensdag 22 mei, 12:00-13:00 uur) wordt het ‘eerste’ exemplaar gepresenteerd Anouchka van Miltenburg, voorzitter van de Tweede Kamer. Locatie: in de Oude Kamer, een van de zalen van de voormalige Tweede Kamer (melden bij ingang Tweede Kamer, Binnenhof 1a, bij de fontein op het Binnenhof, tegenover ingang Eerste Kamer). Identiteitsbewijs meenemen. Svp aanmelden hier o.v.v. Wonderjaren.

¶ Diederik Slijkerman, Wonderjaren. Gijsbert Karel van Hogendorp. Wegbereider van Nederland. Uitgeverij Bert Bakker. ISBN 9789035137998. Prijs: € 19,95 (280 blzz).

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.