250 jaar schilderijengalerij Frederik de Grote

Bildergalerie Potsdamzaterdag 18 mei 2013 – De Galerij Prins Willem V, naast de Gevangenpoort in Den Haag, steekt schril af bij de luxueus uitgevoerde Bildergalerie van Frederik de Grote, in Park Sanssouci. Maar dat doen meer schilderijenzalen, want de Potsdammer galerij werd al in de 18e eeuw geroemd als het mooiste wat een mens maar kon aanschouwen.

De Bildergalerie alleen is al een kunstwerk op zich en herbergt de schilderijen- en beeldenverzameling van Frederik de Grote. Zo’n 180 meesterwerken van bijvoorbeeld Rubens en Carlo Maratta en andere beroemdheden (plaatjes) zijn er te bewonderen.

In de voorbije eeuwen heeft de galerij vele restauraties en aanpassingen ondergaan. Maar nu – 250 jaar na de voltooiing in 1763 – is ze weer in haar oude luister hersteld. Ter gelegenheid hiervan is er de tentoonstelling Die Schönste der Welt, waar ook de kunstwerken die in de loop der tijden naar andere musea (Berlijn, Polen) zijn overgebracht, weer op hun oude plek zijn te bewonderen.

¶ De expositie Die Schönste der Welt. Eine Wiederbegegnung mit der Bildergalerie Friedrichs des Großen duurt tot 31 oktober 2013. Informatie over de Bildergalerie in Park Sanssouci vind je hier. Een indrukwekkend overzicht van andere 18e-eeuwse activiteiten die je dit jaar in het park kunt bijwonen, vind je hier. Er is ook een bescheiden catalogus: Die Schönste der Welt: Eine Wiederbegegnung mit der Bildergalerie Friedrichs des Großen. Deutscher Kunstverlag, 2013. ISBN 978-342207184. Prijs € 14,90 (144 blzz).

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.