Monumentendag Amsterdam in teken van 18e eeuw

grachtenhuizen_spiegelingdinsdag 21 mei 2013 – Amsterdam viert zijn vierhonderd jaar grachtengordel met vier Open Monumentendagen. De eerste editie in maart ging over het leven in de zeventiende eeuw. Die trok ruim 12.000 bezoekers. De tweede editie is op zondag 26 mei: over de achttiende eeuw, over Franse chique en Italiaanse bravoure aan de grachten.

Nieuwe panden gaan open, waarvan vele voor het eerst en alleen voor deze gelegenheid. Vooral in de Gouden Bocht van de Herengracht zijn nog vele rijke interieurs met prachtige plafondschilderingen, imposante trappenhuizen en keurtuinen uit deze tijd te zien. Het opengestelde Huis Hammerstein en Huis de Vicq zijn hier goede voorbeelden van. Ook Felix Meritis aan de Keizersgracht, vroeger de sociëteit van veel grachtenbewoners, opent de deuren en laat voor het eerst bezoekers toe tot het observatorium. Andere ‘parels’ aan de grachten die opengaan zijn o.a. Huis Sweers en Goudstikker, het in aanbouw zijnde Waldorf Astoria en Huis van Lennep (bron).

¶ Open Monumentendag Amsterdam 2013, 26 mei 2013 (10-17.00 uur). Toegang gratis. Informatie hier. Het Stadsarchief is het centrale informatiecentrum. Lees hier meer over de panden die op 26 mei hun deuren openen.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.