Trou moet Blycken

Trou moet Blyckenwoensdag 22 mei 2013 – Dit jaar wordt het internationale rederijkerscongres, van het Verbond van de Kamers van Rhetorica Vlaanderen-Nederland, in Haarlem gehouden (24 t/m 26 mei). Gastheer is de Haarlemse herensociëteit Trou moet Blycken, die dit jaar zijn 500e verjaardag viert.

Het fenomeen rederijkerskamer, met zijn jaarlijkse landjuweel, is een relict uit vroegere eeuwen. Het mag door de naam misschien wat plechtstatig en weinig 21ste-eeuws klinken, in feite is het niet meer dan in clubverband poëzie jammen onder het genot van een goed glas wijn en dito maaltijd. Het thema van het congres is ‘Digit@@l, van minstreel tot twitterpoëet’ (programma).

De 250 leden van Trou moet Blycken worden traditiegetrouw ’broeders’ genoemd. Of, wegens de pelikaan op het blazoen: ‘pelikanisten’. De geschiedenis gaat terug tot 1503. Mogelijk is het gezelschap nog ouder. Trou moet Blycken is de enige rederijkerskamer in Nederland die onafgebroken is blijven bestaan.

Deze week verschijnt een fraai geïllustreerd boek over de geschiedenis van de Haarlemse pelikanisten. Hierin is ruim aandacht voor de Haarlemse rederijkers (met bekende factor Pieter Langendijk) in de 18e eeuw. Maar ook de geschiedenis van latere eeuwen (Godfried Bomans) is aardig om te lezen: de voortdurende strijd tussen traditie en moderniteit. Uiteraard gingen politieke en culturele ontwikkelingen niet voorbij aan dit besloten gezelschap.

¶ Ben de Vet, Trou moet Blycken, 1503-2013. Hoe een rederijkerskamer overleefde. Uitgeverij Spaar en Hout. ISBN 978908683-0459. Prijs € 27,50 (130 blzz full colour). Lees hier meer over de geschiedenis van de pelikanisten in de 18e en 19e eeuw.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.