Vondst in Oud-Amelisweerd

Oud-Amelisweerd enegltjesdonderdag 23 mei 2013 – Het 18e-eeuwse landhuis Oud-Amelisweerd (Bunnik) staat bekend om zijn fraaie Chinese behangsels, die momenteel gerestaureerd worden (fraaie plaatjes).

Na het afnemen ervan bleven er kale, met linnen betengelde wanden over. Maar echt kaal waren ze niet want met strijklicht was te zien dat ook deze doeken beschilderd waren geweest.

Met behulp van röntgen- en infraroodtechnieken deed men een opmerkelijke vondst: het behangsel gaf ineens grote trompe-l’oeil lijsten prijs tegen een groene achtergrond. En onder de groene schildering kwamen engeltjes, guirlandes en medaillons te voorschijn. Onderzoek wijst uit dat de eigenaar van het landhuis circa 1770 een moderner interieur wilde en de barokke schilderingen verving door de Chinese voorstellingen.

¶ Oud-Amelisweerd wordt momenteel ingericht tot Armandomuseum, dat komend najaar geopend zal worden. Kijk hier naar de uitzending van RTV Utrecht over de behangsels en lees hier het bericht hierover in De Erfgoedstem. Op 25 mei is het landhuis voor één dag te bezichtigen (‘Open Monument van de Maand’).

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.