Landverrader of politieke held

Joan Derk van der Capellen tot den Poll (1741-1784)

Beeldengroep Vd Capellenvrijdag 24 mei 2013 – Arie Slob heeft verraad gepleegd aan Groen van Prinsterer. Dat vindt historicus Ewout Klei, gepromoveerd op de geschiedenis van het GPV maar nu auteur van het zojuist verschenen boekje over de patriot Van der Capellen tot den Pol.

ChristenUnie-leider Slob heeft zich ingezet voor de standbeeldengroep die eind 18e eeuw gemaakt is voor het graf van Van der Capellen. De beelden stonden meer dan twee eeuwen te verkommeren in Italië, waar ze ooit door een Italiaanse kunstenaar zijn gehouwen. Het was voor menig Zwollenaar een doorn in het oog: de beelden voor hun beroemde plaatsgenoot hoorden natuurlijk thuis in Zwolle!

Maar dat vond niet iedereen, zo staat er te lezen in het Reformatorisch Dagblad. Al in 1788 werd het graf van de auteur van Aan het Volk van Nederland vernield. Toen er opdracht werd gegeven om ter ere van de patriotse held een beeldengroep te laten vervaardigen, om die te plaatsen in de Grote Kerk van Zwolle, gingen vele hakken in het zand. Citaat:

Orangisten konden zijn bloed wel drinken. Hun woede ging zo ver dat Van der Capellens graf in 1788 werd opgeblazen met buskruit. De 19e-eeuwse christelijke politicus mr. G. Groen van Prinsterer noemde de patriot ‘revolutionair en antinationaal.’
In navolging van Groen verzetten diens politieke nazaten bij het GPV, de RPF en de SGP zich ook altijd consequent tegen de overkomst vanuit Rome van een standbeeldenreeks van Van der Capellen.

Geen eerbetoon aan de landverrader, zo was tot ver in de 20ste eeuw het argument om de beelden in Italië te laten en er geen geld aan te spenderen. Maar Slob, Zwollenaar van huis uit, liet zich dat in 2009 niet gezeggen. Door Kamervragen over de beelden te stellen, vestigde hij er opnieuw de aandacht op. Met effect. Want inmiddels staan ze in de Grote Kerk van Zwolle.

¶ Ewout Klei, Patriot en populist avant la lettre. Uitgave eigen beheer (via boekscout.nl). ISBN 9789462068704. Prijs € 16,75 (148 blzz).

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.