Elmina of de schaamtegeschiedenis van Nederland

Het kasteel van Elminamaandag 27 mei 2013 – Van 1612 tot 1872 bezat de Republiek een aantal forten aan de toenmalige Goudkunst van Afrika. In Ghana, wel te verstaan. Het beroemdste fort is mede dankzij zijn beroemde bewoner Focquenbroch: Elmina.

Het imposante bouwwerk staat er nog steeds. Het herinnert niet alleen aan meester Fok, maar ook aan de slavenhandel in West-Afrika. Bijna drie eeuwen lang waren slaven een van Neerlands belangrijkste handelsproducten. Mannen, vrouwen en kinderen werden vanuit de binnenlanden van West-Afrika opgeslagen in het kasteel van Elmina en daarna verscheept naar Noord- en Zuid-Amerika en het Caribisch gebied.

Vorige week werd Het kasteel van Elmina gepresenteerd, geschreven door journalist Marcel van Engelen. Hij trekt vanaf de kust het binnenland in en bezoekt de plaatsen waaruit de slaven werden weggevoerd. Onderweg vraagt hij zich af of de slavenhandel niet minstens zo Afrikaans als Europees was. Ofwel: getuigt het fort inderdaad een stukje schaamtegeschiedenis van Nederland?

¶ Marcel van Engelen, Het kasteel van Elmina. in het spoor van de Nederlandse slavenhandel in Afrika. Bezige Bij. ISBN: 978 90 234 7704 4.Prijs: € 19,90 (270 blzz). Hier een filmpje (!) van een EO-radiouitzending over het boek. Bekijk hier een filmpje over Focquenbroch in Elmina.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.