Twee briljante mannen: vader en zoon Huygens

Huygenszondag 26 mei 2013 – De onverwachte vondst van de graven van Christiaan en Constantijn Huygens in de Grote Kerk in Den Haag was aanleiding om daar over hen een grote expositie te organiseren.

Het is een tentoonstelling geworden – volgens de makers ‘een groots spektakel’ – over het Huis van Oranje, het goud van onze Gouden Eeuw en de revolutionaire ontwikkeling van de wetenschap. Hoogtepunt is de replica van de beroemde Oranjezaal in Huis Den Bosch.

De Huygens Tentoonstelling in de Grote Kerk (tot en met 28 augustus) staat niet op zichzelf. Eromheen zijn verschillende activiteiten, evenementen en kleinere exposities georganiseerd. Over de Gouden Eeuw, maar ook over de lange achttiende eeuw:

  • Er zijn online filmpjes waarop voor bèta dummies de betekenis van het werk van Christiaan Huygens wordt gedemonstreerd.
  • De KB heeft in de reeks Dichter op het scherm een webexpositie over Constantijn Huygens.
  • De UB Leiden toont eveneens op het web de sporen die vader en zoon Huygens in Leiden hebben achtergelaten.
  • In het Haags Historisch Museum is de tentoonstelling Huygens rond de Hofvijver te bezichtigen (tot en met 8 september).
  • In het Huygensmuseum Hofwijck, waar iedere dinsdagmiddag een Huygensrondleiding wordt gehouden, vindt op 2 juni (11.30 uur) het concert Dichter, diplomaat en musicus plaats.
  • Museum Boerhaave organiseert – of in Boerhaave zelf of in de UB Leiden – op woensdagen (20-21 uur) de lezingenreeks Huygens by Night. Topwetenschappers houden een lezing over Huygens waarna een selectie van historische stukken wordt getoond. Op woensdag 5 juni bijt Floris Cohen de spits af met Huygens en de muziek.
Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.