Dijkdoorbraken in Ameide

De achttiende eeuw in het voorbijgaan (6)

zaterdag 15 juni 2013 – Ameide heeft een goede busverbinding met Utrecht en Rotterdam, en dat maakt het een geschikt begin- of eindpunt voor een wandeling. Het plaatsje – tegenwoordig onderdeel van de gemeente Zederik – telt een paar mooie oude gebouwen, met als hoogtepunt het zeventiende-eeuwse raadhuis met een stenen trap uit 1644. Vlak erachter, bijna aan de Lekdijk, is het statige Ambachtshuis van de Alblasserwaard uit 1760 (tegenwoordig woonhuis) te vinden.

Ameide, Ambachtshuis Alblasserwaard, geveltop

Een foto van de complete gevel vind je hier. Foto’s van het interieur – met bedstede en een leeuw boven de haard – vind je hier.

Over Ameide in de 18e eeuw is weinig bekend. Er waren dijkdoorbraken in 1741 en 1744, waardoor het land rond Ameide onder het Lekwater kwam te staan. Vorig jaar werd tijdens de algemene ledenvergadering van de Historische Vereniging Ameide en Tienhoven het boek De familie Verheij in het Ameide van de 18e eeuw (auteur: Teus Stahlie) gepresenteerd. Wellicht wordt het leven in 18e-eeuws Ameide daarin verder uit de doeken gedaan. — JF

¶ Lees hier wat Wagenaar in zijn Tegenwoordige Staat der Vereenigde Nederlanden over het dorp te melden heeft.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.