Politiek en cultuur rond 1800

Bataafs experimentdonderdag 6 juni 2013 – De lang verwachte bundel artikelen over 1813, onder redactie van Frans Grijzenhout, Niek van Sas en Wyger Velema, komt op 20 juni uit de kast. Programma:

  • Het eerste exemplaar wordt aangeboden aan mr. Rutger Jan Schimmelpenninck.
  • Joris Oddens en Mart Rutjes interviewen Niek van Sas en Wyger Velema over politiek en politieke cultuur ca 1800
  • Frans Grijzenhout en Eveline Koolhaas spreken over kunst en cultuur rond 1800.
  • Borrel.

Hieronder alvast de blurb:

Het moderne Nederlandse politieke bestel zou zonder de Bataafse revolutie van 1795 ondenkbaar zijn. Deze revolutie maakte ons land voor het eerst tot een eenheidsstaat en gaf het een democratisch gekozen parlement, een geschreven grondwet, gewaarborgde individuele rechten en de scheiding van kerk en staat.

Dit in de Nederlandse geschiedenis unieke staatkundige experiment wordt in dit boek in een brede culturele context geplaatst. Het democratische en republikeinse gedachtegoed van de Bataafse revolutionairen komt daarbij vanzelfsprekend uitvoerig aan de orde.

Daarnaast wordt onder meer ingegaan op de revolutionaire omgang met het geloof, op de manier waarop de Bataafse revolutionairen de positie van de vrouw zagen, op de geboorte van de geëngageerde intellectueel in deze revolutiejaren en op de transformatie van het juridische denken. Ook de politieke rol van de kunst, de plaats van de Bataafse revolutie in de historische herinnering en de verhouding van de Bataven met hun Franse mede-revolutionairen komen aan bod.

¶ Frans Grijzenhout, Niek van Sas en Wyger Velema, Het Bataafse experiment. Politiek en cultuur rond 1800. Uitgeverij Vantilt 2013. ISBN 9789460041327. Prijs € 24,50 (352 blzz). Boekpresentatie Spui 25, Amsterdam, 20 juni (17.00 uur). Aanmelden hier.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.