Liken in de 18e eeuw

Liber-Amicorum-Van-Druijnen-02woensdag 12 juni 2013 – Museum Het Valkhof heeft onlangs een 18de-eeuws liber amicorum aangekocht. Het boekje was ook al te zien in de tentoonstelling Uit de plooi. De 18de eeuw in beweging.

Het vriendenboek was van Cornelis Druijnen (1761-1806), de oom van Jan Willem van Druijnen, die samen met zijn zoon Gerrit een uitgebreide verzameling historieprenten bijeenbracht. Die prenten vormen met elkaar de Atlas Van Druijnen en bevinden zich eveneens in de collectie van Museum Het Valkhof.

Vader en zoon Van Druijnen zijn niet alleen verzamelaar van prenten, maar ook van wetenswaardigheden over het leven in Nijmegen. Jan Willem van Druijnen start in 1819 met het optekenen van de bijzondere gebeurtenissen in zijn stad. Wanneer Jan Willem in 1854 overlijdt, neemt zoon Gerrit de kroniek over en zet die voort tot in 1859.

Cornelis van Druijnen is van een tamelijk onbekend gebleven zijtak van de familie. Hij was een relatief onbekende portretschilder van wie het museum twee portretten in de collectie heeft.

Het album van Cornelis van Druijnen is gestart in 1786. In de jaren tot 1797 zijn tientallen bijdragen geleverd. Cornelis heeft bij ongeveer 20 bijdragen een portretje getekend. Daarnaast hebben bevriende tekenaars zelf een tekening toegevoegd. Zo zijn er uitgewerkte tekeningen van Hendrik Hoogers (foto), zijn zoon Willem Carel Hoogers en Derk Anthony van de Wart. Het album is een aanvulling op de collectie omdat het het tijdsbeeld van de late 18de eeuw in Nijmegen en omgeving mooi weergeeft (bron).

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.