Voortbestaan Europeana bedreigd

europeanamaandag 24 juni 2013 – Van 9 miljoen naar 1 miljoen euro. Het Europese budget van Europeana holt achteruit. Het voortbestaan van deze digitale bibliotheek wordt bedreigd.

Vandaar dat de mensen achter Europeana aan alle sympathisanten om steun vragen. De campagne is gestart om de dreigende bezuinigingen van 90% op het Europese digitale cultuurportaal af te wenden. Nog slechts enkele dagen te gaan om je steunbetuiging te plaatsen op iPetitions.

Europeana staat voor een multimediale online bibliotheek die op 20 november 2008 online ging. Gebruikers hebben gratis toegang tot een paar miljoen boeken, kranten, tijdschriften, kaarten, opnames, foto’s, archiefdocumenten, schilderijen en films van nationale bibliotheken en culturele instellingen uit de 27 lidstaten van de EU. Ook uit de 17e en 18e eeuw. Lees hier meer oud nieuws over de succesvolle digitheek Europeana.

Een recente aanwinst van Europeana is de Open Culture-app (downloaden hier). iPad-bezitters kunnen die sinds een paar dagen gratis downloaden. In de app kun je 350.000 schilderijen, plattegronden, tekeningen en andere afbeeldingen afkomstig uit de collecties van zes vooraanstaande instituten bekijken (bron).

Maar het feest van Europeana is snel afgelopen als de geldkraan met negen slagen wordt toegedraaid. Lees hier meer over de achtergronden van het dreigende onheil en de petitie. En zeg het voort. Nog een paar dagen te gaan.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.