Marilyn en Fopje en de boeken

Boekenwereldwoensdag 26 juni 2013 – De foto heeft een onverwoestbare kracht: gehuld in een gestreept hansopje leest Marilyn Monroe in 1954 Ulysses van James Joyce. Zij heeft het boek bijna uit, spoedig zal ze merken dat de butler het heeft gedaan.

Op de voorkant van het vernieuwde tijdschrift De Boekenwereld is Eve Arnolds foto van de pin up afgedrukt. De Boekenwereld pakt in groot formaat uit met een themanummer gewijd aan ‘Vrouwen & boeken’.

Uiteraard wordt er veel aandacht geschonken aan de blockbuster 1001 vrouwen. Jos van Waterschoot had een gesprek met Els Kloek en Anna de Haas, de belangrijkste daders van het lexicon.

Anna en Fopje FolkemaZonder concurrentie de aardigste bijdrage is een artikel van Anna de Haas over Anna en Fopje Folkema, twee prentenmaaksters uit de achttiende eeuw. Alleen al naar de door Fopje gemaakte dwergenprent kan ik uren kijken. De afbeelding van de schertsende ‘dwergin’ heeft een kracht die die van Marilyn gevaarlijk nadert. — PA

¶ Het volgende nummer van De Boekenwereld is in aantocht, zo blijkt op de website van het magazine. Over slavernij. En met een interview met Piet Buijnsters over het schier moeilijkste boek dat hij ooit geschreven heeft.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.