vrijdag 28 juni 2013 – Jan de Beijer (1703-1780) is verreweg de grootste topografische tekenaar uit de 18e eeuw. Zojuist is in het Venrays Museum een kleine, sympathieke tentoonstelling geopend met tekeningen en prenten van zijn hand.
De Beijer verbleef enkele jaren in Noord-Limburg en heeft menig dorp in de omgeving van Venray vereeuwigd. Het gaat in deze kleine expositie om dit om onbekendere werk. Met foto’s van exact de huidige locaties kan de bezoeker zijn conclusie trekken over de veranderingen die Venray en omstreken hebben ondergaan. Voor wie geen flauw idee heeft, zijn er ook fietsroutes uitgezet door Noord-Limburg, Noord-Brabant en de omgeving van Goch.
Van Jan de Beijer zijn ongeveer 1500 tekeningen bewaard gebleven, waarvan er ruim 600 in druk zijn verschenen. Hij is geboren in Zwitserland. Op z’n zesde verhuisde het gezin naar Emmerik, waar zijn vader belast was met de werving van huurlingen voor het leger van de Republiek.
In Amsterdam ging hij in de leer bij de topografische tekenaar Cornelis Pronk. ’s Zomers trok De Beijer naar de provincie, waar hij schetsen maakte van kastelen, kerken en dorpsgezichten. ’s Winters werkte hij ze verder uit.
In de jaren ’40 zou hij gewoond hebben in Vierlingsbeek, bij Venray, dat na de Vrede van Utrecht Pruisisch grondgebied was (bron). Van daaruit reisde hij rond en maakte hij tekeningen in Limburg, Gelderland, Oostelijk Brabant en het gebied van de Nederrijn (Emmerik en Kleef).
Na zijn werkzame periode in Amsterdam vertrok Jan de Beijer naar het gebied tussen Arnhem en Kleef. In Emmerik blies hij de laatste adem uit.
¶ De expositie in het Venrays Museum duurt van 21 juni tot en met 1 september. Open op woensdag, zaterdag en zondag (14-17 uur). Info hier. De fietsroutes zijn hier te vinden.