Gerard Ter Borgh in Deventer

Ter Borch Vrede van Munstermaandag 1 juli 2013 – In Het Historisch Museum Deventer is momenteel een kleine tentoonstelling te zien over Gerard ter Borgh en andere zeventiende-eeuwse schilders die in Deventer hebben gewerkt. Ter Borgh vestigde zich in 1654 te Deventer, waar hij met korte onderbrekingen tot aan zijn dood zou blijven wonen.

Weyerman bespreekt Ter Borgh als ‘Gerard Terburg’ in zijn Konst-schilders (deel 2, p. 367-372). Hij vertelt er ook het verhaal van het schilderij van de Vrede van Munster, waarvan een reproductie op de tentoonstelling te zien is. Ter Borgh had er zó’n hoge prijs op gezet (zesduizend gulden), dat het tot in de eerste decennia van de achttiende eeuw onverkocht en dus in het bezit van zijn erfgenamen bleef. Citaat Weyerman:

Maar onder alle zijne konstige Schilderyen steekt het hoofd boven uyt, het heerlijk Konststuk van den Munsterschen Vreedehandel, waar op hy alle de Heeren Plenipotentiarissen, Afgezanten, en andere Edelen en voornaame Heeren, tegenwoordig by het sluyten van die Vreede, had gekonterfyt na ’t leeven. Dat Konsttafereel schatte hy op ses duyzent guldens, en is thans in de bezitting van den Heer Terburg, Rentmeester tot Deventer.

Aan dit schilderij zit nog een heel verhaal vast. Een verhaal waarvoor Weyerman de gegevens overigens, zoals hij wel vaker deed, gehaald heeft uit de Schouburgh van Houbraken. Op het schilderij zie je overigens rechts de Spaanse afgevaardigden die de eed afleggen op de bijbel en links de Nederlandse ambassadeurs die dat met opgeheven hand doen. Helemaal links op de voorgrond staat Ter Borgh zelf.

Ter Borgh schilderde ook portretten in opdracht van families. Willem Craeyvanger en Christine van der Wart uit Arnhem bijvoorbeeld lieten zichzelf en hun acht kinderen door een aantal top-schilders vereeuwigen. Niet als groepsportret – wat voor zo’n groot gezin gebruikelijk zou zijn – maar afzonderlijk. Eén van de schilders was Ter Borgh. Nu in een mini-expositie te zien in het Bonnefantenmuseum in Maastricht. — JF

¶ De tentoonstelling Rondom Ter Borch. 17e eeuwse schilderkunst in Deventer is nog te zien tot en met 27 september. Info hier. De mini-expositie De hele familie Craeyvanger duurt tot 1 september. Info hier.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.