Barok Deventer

De achttiende eeuw in het voorbijgaan (10)

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAzaterdag 13 juli 2013 – Deventer is een bezoek meer dan waard. In de binnenstad is een groot aantal monumenten te zien, waarvan de meeste er meer dan driehonderd jaar op hebben zitten.

Maar wie van het station naar het Historisch Museum Deventer loopt, dat in de Waag op de Brink gehuisvest is, passeert vanzelf ook twee bijzondere herinneringen aan de achttiende eeuw.

Bij Brink 101 (waarin een V&D-filiaal gevestigd is) moet je er even voor omhoog kijken, naar de gevel uit 1735. Op de lijst staan hoekvazen en een middenvaas, en tegen het kuifstuk aangeleund de beelden van Juno en Diana. De wapenschilden vertonen geen wapens meer sinds de revolutionaire patriotten in de Bataafs-Franse tijd deze familiewapens onherkenbaar hebben gemaakt.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAAan de linkerzijde van de Brink staat het huis waarin Rutger Jan Schimmelpenninck (1761-1825) opgroeide. Hij is in Deventer geboren en volgde er, voordat hij in Leiden ging studeren, het Athenaeum Illustre. Klik op de foto om de hele tekst te lezen.

Zijn denken en doen hebben voor ons geen geheimen meer, nu we de beschikking hebben over de biografie die Edwina Hagen over hem schreef (zie eerder bericht op deze site). — JF

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.