Het dagboek van Constantijn Huygens jr.

Huygens en de uitvinding van het moderne dagboekwoensdag 3 juli 2013 – Het dagboek van Constantijn Huygens jr. geeft een bijzonder beeld van het dagelijks leven binnen de Nederlandse elite in de late Gouden Eeuw. Dit vertelde Rudolf Dekker tijdens de grondvergadering van het JCW, in januari jl., tijdens de Hanou-observatie. Nu zijn hierover twee boeken verschenen: één in het Engels en één in het Nederlands.

Huygens noteerde in zijn dagboek alle roddels die hij als secretaris van stadhou­der-koning Willem III aan het hof hoorde, maar hij schreef ook veel over kunst, literatuur en wetenschap. Het dagboek van Huygens weerspie­gelt een nieuw besef van tijd en indivi­duali­teit en is daarom een belang­rij­ke scha­kel in de ontwikkeling van het moderne dagboek in Euro­pa (blurb).

Op het filmpje hieronder vertelt Rudolf het verhaal:

The Life of Constantijn Huygens Jr. from Timo van Barneveld on Vimeo.

¶ Rudolf Dekker, Observaties van een zeventiende-eeuwse wereldbeschouwer. Constantijn Huygens Jr. en de uitvinding van het moderne dagboek. Uitg. Panchaud 2013. ISBN 978-90-820779-0-2. Prijs € 15 (hier bestellen). De Engelse versie heet Family, culture and society in the diary of Constantijn Huygens jr, secretary to stadholder-king William of Orange en verscheen bij Uitgeverij Brill, Leiden. Prijs: € 98.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.