Volkovo en de Nevsky Prospekt

Egbert_Engberts_grafmonument_Rusluiemonumentrusluieinsintpetersburgmaandag 8 juli 2013 – Terwijl spinnende fietsers zich in de Pyreneeën afbeulen, in de hoop de fel begeerde gele trui te winnen of straks in Parijs de TdF-beker in de lucht te houden, matten Vriezenveense fietsers zich af in de richting van Sint Petersburg. Op 5 juli, de tweede etappe, waren ze zojuist Osnabrück gepasseerd.

Hun doel is de voormalige Nederlandse kerk te Sint Petersburg waar ze een kerkorgel willen plaatsen. Deze neoclassicistische kerk dateert uit 1834 maar moet sinds 1917 zijn orgel missen. De Vriezenveners willen het voormalige orgel van het dorp Veen, met een orgelkas uit 1784, cadeau geven. Met de opbrengst van de fietstocht kan de verhuizing van het orgel gefinancierd worden.

Tussen Vriezenveen en Rusland bestaat een eeuwenlange band. Vanaf circa 1720 trokken de eerste Rusluie uit Overijssel als handwerkslieden en wevers naar Rusland. Later waren het vooral handelaren die er textiel, wijn en tabak aan de man brachten. De handelshuizen vestigden zich op den duur aan de Nevski Prospekt in Sint Petersburg. Daar vormde zich een echte Hollandse wijk, inclusief een Nederduits gereformeerde kerk.

De Vriezenveners hebben nog een tweede project, dat al een paar jaar gaande is. In 2013 moet het Nederlands grafmonument zijn gerenoveerd, op de begraafplaats Volkovo (veel sfeervolle plaatjes). Volkovo is de grootste en oudste niet-orthodoxe begraafplaats in Sint Petersburg, gesticht in 1773. Tot aan het begin van de 20e eeuw werden de meeste van oorsprong Nederlanders en Duitsers hier begraven. Het graf waar het de Vriezenveners om te doen is, is een van de weinig overgebleven graven van de Rusluie. Door hun namen op het grafmonument te plaatsen, krijgt het de status van een Nationaal Nederlands Monument.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.