Spelevaren op de Surinamerivier

Plantage Waterlantwoensdag 10 juli 2013 – De eigenaar van suikerplantage Waterlant, aan de Surinamerivier, gaf in 1708 zijn schilderende boekhouder Dirk Valkenburg (1675-1721) de opdracht om zijn bezit levensecht te schilderen.

Het resultaat is een pittoresk landschap waar slaven en indianen roeien op het kabbelende water. Maar zo idyllisch was het niet echt, zo staat er te lezen op het fraaie weblog van het Amsterdam Museum, waar dit schilderij momenteel te bewonderen is.

Het winnen van ruwe suiker was zulk zwaar werk dat slaven er niet aan durfden denken om te gaan spelevaren op de rivier. Bekend is ook dat de eigenaar Jonas Witsen zijn slaven verbood om bij hun partner te slapen. Ze mochten niet naar andere plantages lopen en hadden op zaterdag en zondag geen vrij.

Maar als we Valkenburg mogen geloven – hij schilderde ook een danspartij van de slaven – was er ’s avonds nog wel tijd om feest te vieren.

¶ Het weblog van het Amsterdam Museum heeft meer verhalen over de slavernijgeschiedenis van Amsterdam (hier). Door de tentoonstelling De Gouden Eeuw loopt een spoor over dit slavernijverleden van de stad (tot en met 1 september 2013). Dit spoor is te herkennen aan de Surinaamse hoofddoeken boven een tekst of voorwerp. Lees hier de recensie uit de Volkskrant van 2 juli.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.