Weyerman aan de muur

Opnamedatum: 2009-11-19maandag 22 juli 2013 – Onlangs is het Noordbrabants Museum in Den Bosch heropend. Het heeft meer expositieruimtes en het heeft een verbinding gekregen met het nieuwe gebouw van het Stedelijk Museum ‘s-Hertogenbosch.

Vooral het Noordbrabants Museum is voor 18e-eeuwers interessant. In de eerste plaats natuurlijk wegens de mooie achttiende-eeuwse gevel, maar ook omdat het al een tijdje het bloemstuk van Weyerman uit de collectie van het Rijksmuseum in bruikleen heeft.

Dit is het enige schilderij van Weyerman dat zich in een Nederlandse openbare collectie bevindt. In het Rijks, maar te bezichtigen in Den Bosch. (Klik op de illustratie om het schilderij beter te kunnen zien).

Weyerman aan de muur - Jan de BieIn het Noordbrabants Museum is nog een schilderij te bewonderen dat voor campisten een retourtje Den Bosch waard is. In een ruimte achter de brasserie heeft het museum dit jaar namelijk de kunstenaar Jan de Bie (Den Bosch, 1946) een muurschildering in acrylverf Jacob Campo Weyerman te gast in Engeland laten aanbrengen. De Bie is gefascineerd ‘door de uit Breda afkomstige’ [sic!] Weyerman, staat in het bijschrift.

Deze De Bie is dezelfde artiest van wie Rietje van Vliet een vergelijkbaar werk heeft gesignaleerd tijdens een grondvergadering in 2010 (zie de terugblik op 2009 voor de afbeelding). Toen ging het om een papieren kunstwerk, nu om een heuse muurschildering. De foto hierboven laat slechts een detail zien en ook de belichting is niet optimaal. Desondanks geeft het een aardige impressie van deze nieuwe Bossche aanwinst. — JF

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.