Het mysterie van de Engelse handschoen

De achttiende eeuw in het voorbijgaan (12)

JF Engelse handschoenzaterdag 27 juli 2013 – Het recent na een verbouwing heropende Noordbrabants Museum in Den Bosch is een bezoek zeker waard. Geen enkele bezoeker zal de fraaie achttiende-eeuwse voorgevel ontgaan, maar wie een rondje om het gebouwencomplex loopt, komt nog meer achttiende eeuw tegen. (Klik op de illustraties om de afbeeldingen te vergroten.)

In de buitenmuur van de expositiezaal is een groep gevelstenen ingemetseld. Sommige zijn tamelijk raadselachtig. Zoals de gevelsteen met de ‘Engelse Hantschon’, uit 1752. Was die steen ooit gemetseld in een handschoenenwinkel? En wat zijn Engelse handschoenen? Gemaakt van Engels schapenleer? Of waren er andere eigenschappen die Engelse van Hollandse of Brabantse handschoenen onderscheiden hebben? Een mysterie.

JF gevelsteen 1722De gevelsteen uit 1722 geeft iets meer prijs van de herkomst: de afbeelding toont twee wapenschilden die met elkaar zijn verbonden. Daaronder staat de naam ‘Van Nispen-Linden’. Een huwelijkscadeau misschien uit 1722, aan een echtpaar dat beide families met elkaar verbond?

 

 

JF MortelkazerneAan de Weversplaats staat de Mortelkazerne, die in 1744 werd gebouwd om er 840 soldaten van het Bossche garnizoen te huisvesten. In het gebouw zijn eind vorige eeuw wooneenheden ingericht.

 

 

JF Archief Den BoschWie het rondje om het museum voltooit komt nog een verrassing tegen: de ingang van het gebouw waar kennelijk ooit het Rijksarchief Noord-Brabant gevestigd was. Ik weet niet beter dan dat ik voor het regionale archief in Den Bosch naar het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) in de citadel toe moet. Zijn er nog campisten die déze ingang gepasseerd zijn? — JF

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.