Brieven boven water

Gekaapte brievenvrijdag 2 augustus 2013 – Binnenkort start op tv een nieuwe serie Brieven boven water: een variant op de bekende melodocu Spoorloos waarin Derk Bolt op zoek gaat naar verdwenen familieleden.

De formule van Brieven boven water is ondanks het ook hier sterk melodramatische karakter erg aardig. Derk Bolt probeert namelijk een van de vele duizenden in de 18e eeuw door de Engelse marine (Engelse oorlogen!) gekaapte brieven bij de nazaten van de geadresseerde terug te bezorgen.

Op 7 september 2013 voert een aantal intieme liefdesbrieven en kasboekjes naar de nazaten van de Nederlandse koopman Jan Bekker Teerlink (1759-1832), de neef van Elisabeth Bekker-Wolf (aka Betje Wolf). Onderweg wordt de familiegeschiedenis blootgelegd: van een tragische zelfmoordenaar op het Parijse Pere Lachaise tot een schatrijke prostituee met een dubbele identiteit.

De gekaapte brieven liggen in de National Archives in Kew. Roelof van Gelder schreef er menig artikel over, bijvoorbeeld over zijn vondst van 39 envelopjes met plantenzaadjes, afkomstig van dezelfde Jan Bekker Teerlink. Hij was in 1803 aan boord van de Henriette, die een reis Emden, Kaap de Goede Hoop, Batavia en Kanton achter de rug had. In het Kanaal werd het schip door de Engelse marine in beslag genomen. Na een paar maanden detentie mocht Teerlink naar huis. Een paar jaar later zou hij bij Bordeaux het wijngoed van Marquis d’Alesme kopen.

¶ Kijk hier naar een oude aflevering over de brief van gouverneursvrouw Catharina Trotz-Spoors schreef vanaf een plantage in Essequibo aan haar twaalfjarige zoon Adriaan Trotz die bij familie in Middelburg woont. Meer oude afleveringen hier. De database van gekaapte brieven vind je hier.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.