maandag 2 september 2013 – Het is in 2013 drie eeuwen geleden dat de laatste vier Birgittinessen vanuit hun klooster in Rosmalen vluchtten naar Uden. Dit wordt in het weekeinde van 14 en 15 september herdacht.
In het Museum voor Religieuze Kunst, dat gedeeltelijk is ondergebracht in de abdij, wordt een tentoonstelling georganiseerd over de geschiedenis van de abdij en de figuur van de heilige Birgitta. Er verschijnt een jubileumboekje over de abdij en de geschiedenis van de orde wordt verteld in een wetenschappelijke, Europese atlas. Op 15 september stellen de zusters hun abdij open voor het publiek (bron).
Het verhaal van de Udense Birgittinessen is het verhaal van religieuze intolerantie. In de Middeleeuwen werd er in Coudewater, Rosmalen, een dubbelklooster gesticht van mannelijke en vrouwelijke Birgittijnen. Na herhaaldelijke verwoestingen (beeldenstorm), waarbij de bewoners telkens moesten vluchten, vertrokken de mannen in 1652 naar Hoboken, bij Antwerpen. De zusters mochten blijven op voorwaarde dat zij geen novicen zouden aannemen.
Zoals bekend had men in de Republiek weinig op met katholieken. In 1700 woonde er in Coudewater nog maar een handjevol bejaarde zusters. In 1713 was het geduld van de Staten-Generaal op en deden ze het klooster in de verkoop (bron). De Birgittinessen vluchtten daarop naar Uden. Daar, weg van Staats-Brabant en in het Vrije Land van Ravenstein, was wel vrijheid van godsdienst. Daarom zijn in die tijd, zo tussen 1648 en 1730, in Noord-Oost Brabant zoveel kloosters gesticht.
De oudste delen van de abdij dateren uit die Udense beginperiode. In 1749 werd daar de nieuwe kapel in gebruik genomen die nog steeds het hart van het klooster is. Ook in de Franse tijd moesten de zusters het klooster een paar keer verlaten, maar daarna werd het leven van de Birgittinessen een stuk rustiger. Tegenwoordig wonen er in de abdij nog slechts een paar Birgittinessen. Ze zijn herkenbaar aan hun grijze habijt, zwarte sluier en Birgittijnse kroon. Gebed en stilte vormen hun leven.