vrijdag 23 augustus 2013 – Tijdens Sail de Ruyter, op zaterdag 24 augustus, wordt het 18e-eeuwse Dokje van Perry in Vlissingen heropend (bron). Dit oudste droogdok van het vasteland van Europa uit 1704 is de afgelopen jaren gerestaureerd en wordt nu weer in gebruik genomen.
De geschiedenis van dit 18e-eeuwse industrieel erfgoed getuigt van een hoop treurigheid. Vlissingen kreeg in 1614, mede op last van prins Maurits, een dokhaven. In de loop van deze 17e eeuw bleek deze haven echter te ondiep voor de steeds groter wordende oorlogsschepen. Op aandringen van stadhouder Willem III besloot men de dokhaven uit te diepen. Maar hoe modern de haven ook oogde, er konden geen schepen in worden drooggelegd.
In 1697 werd een ontwerp gemaakt door de eenarmige Royal Navy-ingenieur John Perry (1670-1733), dat pas in 1704 onder goedkeuring van de Staten-Generaal mocht worden uitgevoerd. Ook toen draaiden de ambtelijke molens traag. Nog hetzelfde jaar begon men in Vlissingen met de aanleg. Het dok werd in 1705 voltooid en was daarmee één der eerste droogdokjes in West-Europa.
Veertig jaar later bleek het hout van het droogdokje te zijn aangetast door de paalworm. Er werden regelmatig plannen gesmeed om het te restaureren. Ook tijdens de Franse tijd. Maar geen der plannen werd toen tot uitvoering gebracht. Daarvoor moest men wachten tot ver in de 19e eeuw. In de 20ste eeuw werd het gesloopt: het werd volgestort met zand.
¶ In 2003 werd het uitgegraven en nu, tien jaar later, is het dus in ere hersteld. Kijk hier naar het fraaie schilderij dat Petrus Segars in 1662 maakte van de zeehaven van Vlissingen.