Borlez, Waleffe en Weyerman

De achttiende eeuw in het voorbijgaan (16)

16 Chateau de Waleffezaterdag 24 augustus 2013 – In het gebied ten zuiden van Waremme, zo’n twintig kilometer ten westen van Luik, is het aangenaam wandelen. Het is licht glooiend terrein, met hier en daar een dorp in het boerenland. Met de trein is Waremme, over Maastricht en Luik, goed bereikbaar. Een dagje dáár wandelen blijkt eenvoudiger te realiseren dan een bezoek aan Bourtange met het openbaar vervoer.

Doel van de wandeling waren Borlez en het Château de Waleffe, nabij Waleffe-St-Pierre. Dit laatste buurtschap vormt samen met Waleffe-St-Georges het dorp Les Waleffes, in de gemeente Faimes. Borlez bleek een aardig dorpje dat evenwel geen foto voor de site opleverde. Maar het Château de Waleffe (zie foto hierboven) mag er zijn. Het is nog particulier eigendom: je kunt er dineren maar een museum is het niet.

Een paar weken geleden moest ik, net over de grens bij Vaals, moeite doen om sporen van de achttiende eeuw tegen te komen. Zelfs de kerken daar leken de oorlogen niet goed te hebben doorstaan. Maar aan dít stukje Haspengouw lijken de oorlogen juist voorbijgegaan te zijn. En dat terwijl het toch in het begin van de achttiende eeuw een gebied was waar Franse en geallieerde troepen, in hun pogingen om Luik in te nemen of juist te behouden, regelmatig te vinden waren.

De kranten in de historische krantendatabase van de KB maken daar gewag van. Lees bijvoorbeeld de Amsterdamse Courant van 14 juni 1703:

16 Amsterdamse Courant 14-6-1703

Bij het kasteel van Waleffe staan een paar fraaie historische bijgebouwen, zoals een grote kasteelboerderij. Ook in Vieux Waleffe, zo’n drie kilometer verderop, vind je diverse eeuwenoude gebouwen, waaronder nóg een kasteel dat in de huidige vorm van rond 1700 lijkt te dateren.

16 Kerk van Waleffe-St-PierreOp deze wandelingen bleken twee kerken een datering van midden achttiende eeuw boven de ingang te hebben. Zou dat dan toch wijzen op herbouw na verwoestingen in de achttiende-eeuwse oorlogen? De kerk van Waleffe-St-Pierre is voorzien van het jaartal 1754.

 

 

16 Kerk van OmalDe entree van de kerk van Omal is 1755 gedateerd (klik op de foto om de gevelsteen beter te bekijken).

Wat heeft me er nu toe gebracht om juist hier te gaan wandelen? Wel: er is een verband tussen Borlez en Waleffe en het werk van Weyerman. Dat verband ga ik niet hier uit de doeken doen. Wel in januari 2014. Ik hoop het tijdens de grondvergadering van de Stichting JCW, bij wijze van ‘observatie’, aan u te kunnen vertellen. — JF

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.