Opvoeden deed je zo

Parenting in England 1760-1830woensdag 28 augustus 2013 – Het boek Parenting in England 1760-1830, geschreven door Joanne Bailey, ligt al weer een tijdje in de winkel. Een recensie in het juninummer van History Today deed me er echter aan denken dat het thema ouderschap momenteel ook in Nederland populair is. Hieronder een kort overzicht van recente activiteiten.

Allereerst het boek. Het gaat over de ideeën over modern ouderschap in alle lagen van de Engelse bevolking. Van hoog tot laag, van arm tot rijk. Verlichtingsidealen spelen hierbij een rol, maar ook culturele trends als het sentimentalisme, huiselijkheid en romantiek bepalen hoe de opvoeding van kinderen ter hand werd genomen. Bailey baseert zich hierbij op dagboeken, brieven, tijdschriften, literatuur, gerechtelijke dossiers, prenten en liedjes. Ook de rol van de vader wordt belicht.

Opvoeden was een zware taak. Niet alleen in fysiek opzicht, want de hoge kindersterfte vroeg ook om mentale stabiliteit. Ouders leefden voortdurend in de angst om hun kind te verliezen: één op de drie stierf voor het tiende levensjaar. Ook in de late 18e eeuw vormde het gezin de hoeksteen van de samenleving. Vader én moeder waren er verantwoordelijk voor dat het kind later een bijdrage zou gaan leveren aan de maatschappij. Maar er was ook ellende achter de voordeur: door de dood van vader of moeder, door echtscheidingen, door huiselijk geweld, door valse stiefmoeders.

Tot zover Parenting in England. Degene die nieuwsgierig is naar de Nederlandse manier waarop kinderen werden opgevoed, kan nog tot en met 15 september terecht in het Dordrechts Museum. Daar is de tentoonstelling De Kunst van het Opvoeden te zien. Aan de hand van thema’s als familie, moeder- en vaderschap, opvoedingsidealen, leren en spelen wordt een overzicht gegeven van de 16e eeuw tot nu. Over ellende achter de voordeur wordt gezwegen: het gaat alleen om de lieve, aandoenlijke kant van het opvoeden (alleen kindersterfte krijgt aandacht).

In dezelfde periode (t/m 13 oktober) toont Huis Van Gijn de expositie Vader & zoons. Centraal staan acht dagboekjes met tekeningen en aquarellen door vader Jacob de Vos (1774-1844), waarin hij dagelijks verslag doet van de opvoeding van zijn vier zoontjes.

De exposities werden in het voorjaar vergezeld van de achtdelige televisieserie De kunst van het opvoeden (NTR, uitzending gemist). Er verscheen ook een fraai publieksboek bij: De Kunst van het Opvoeden, uitgegeven door de Walburgpers en met veel aandacht voor opvoeding in de 18e eeuw. — RvV

¶ Joanne Bailey, Parenting in England 1760-1830. Emotion, Identity, and Generation. Oxford University Press 2012. ISBN 978-0-19-956519-1. Prijs: £65 (294 blzz, hardcover, met illustraties).
¶ Jack Fila, Jeroen J.H. Dekker, Yolande Wildschut (red.), De Kunst van het Opvoeden. Walburg Pers 2013. ISBN 9789057309205. Prijs € 24,95 (128 blzz, hardcover, zeer rijk geïllustreerd).
¶ Eveline Koolhaas-Grosfeld (ed.), Vader en zoons Jacob de Vos Wzn. (1774-1844) en de getekende dagboekjes voor zijn kinderen. Verloren 2001. ISBN 90-6550-182-7.
Prijs € 27 (264 blzz, hardcover en alle aquarellen in kleur).

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.